Google, een zoekmachine die uit de klauwen groeide

Surfen op het internet begint met het zoeken. Ruim 99% van de mensen die op het internet surft, begint met het invullen van een zoekterm op Google. Dit is niet altijd het geval geweest, maar na de explosieve groei van het internet was er vraag naar een manier om gemakkelijker te vinden waar de mensen naar op zoek waren. Een linkje vanaf een website naar een andere website was niet meer genoeg, het was de bedoeling dat we alles konden vinden. In 1998 was Google voor het eerst goed te gebruiken, en werd het geroemd om de relevante resultaten die getoond werden door het programma waar twee studenten samen aan gewerkt hadden. Tegenwoordig is Google de grootste naam op het internet, en reikt het bereik van het bedrijf veel verder dan alleen de zoekmachine.

googlelogo_color_284x96dp

De omvang van Google

In 1998 zijn er twee eigenaren van Google, plus één medewerker. Het bedrijf wordt vanuit een garage gedraaid, maar dit gaat al snel verkeerd. Er is dringend meer ruimte nodig aangezien het aantal medewerkers en de omvang hard blijft groeien. In 1999 vestigt het bedrijf zich in een heus kantoor. In 2000 wordt de eerste stap gezet naar een enorme expansie. AdWords wordt gelanceerd en bedrijven en consumenten hebben de mogelijkheid om te adverteren tussen de zoekresultaten. Hetzelfde jaar besluit Google de Toolbar van Google te ontwikkelen, en vanaf dit punt gaan de ontwikkelen bijzonder hard.

Binnen de kortste keren ontwikkelt Google een afbeeldingen zoekmachine en biedt het mensen met een website de mogelijkheid om advertenties vanuit Google te plaatsen, zodat er geld verdiend kan worden met de website. Blogger begint, een programma waarmee mensen zelf kunnen bloggen via een gemakkelijke CMS. Tegelijkertijd blijft Google Chrome groeien. De browser die in het begin niet echt populair te noemen is, groeit uit tot één van de voorkeursprogramma’s onder de mensen die op het internet zitten. In 2005 wordt vervolgens één van de grootste successen gelanceerd. Google Maps wordt een feit, Google Translate is een feit en Google gaat ontwikkelaars extra mogelijkheden bieden.

Waar staat Google nu?

Google is op dit een bedrijf dat actief is binnen alle facetten van het internet, maar is ook daarbuiten flinke stappen aan het zetten. Het bedrijf is actief betrokken bij het ontwikkelen van robots en heeft op dit moment experimenten lopen met zelfrijdende auto’s die de toekomst moeten gaan worden. Het bedrijf dat in 1998 nog twee studenten had waarop het draaide, is tegenwoordig één van de grootste bedrijven ter wereld, is bijna mede-eigenaar geworden van het internet en wordt scherp gevolgd op de beurs. Deze grootte zorgt ervoor dat het bedrijf een enorme zekerheid heeft in de handelingen die het verricht. Hoeveel hulpprogramma’s er ook zijn en gemaakt worden, het is Google zelf die altijd de meeste inzichten heeft. Daar is dan ook veel kritiek op, maar zolang Google het makkelijker maakt voor de gebruikers, zal het bedrijf altijd aan het langste eind trekken.