De voordelen van het internet

Het internet heeft een lange geschiedenis achter zich. Ondanks het feit dat het een halve eeuw geleden is dat de eerste stappen gezet werden, zijn er veel verschillende ontwikkelingen geweest die bij hebben gedragen aan de sterke opkomst van het medium dat tegenwoordig niet meer weg te denken is uit de maatschappij. In de afgelopen decennia is de drempel tot het internet veel lager geworden. In feite kan iedereen met een telefoon of computer gebruikmaken van het internet. Het is ook vele malen gebruiksvriendelijker geworden, zodat iedereen aan de slag kan gaan met de dingen die hij of zij graag zou willen doen. Wat zijn de echte voordelen van het internet en de gebruikers ervan?

geschiedenis-web-browser

Meer informatie

Het is niet meer in te denken dat we iets niet zouden kunnen vinden op het internet. Waar we vroeger overal moesten informeren om iets te weten te komen (de tijd dat je brieven stuurde naar bedrijven om informatie te vragen voor een werkstuk), zijn we nu met een klik van de muis direct op de websites gekomen waar we alles kunnen vinden. We weten niet meer, maar we kunnen wel meer te weten komen op alle momenten van de dag. Een kanttekening is overigens wel noodzakelijk hier. Meer informatie is alleen handig wanneer je weet hoe je moet zoeken en hoe je kunt achterhalen of een bepaalde bron wel of niet betrouwbaar is.

Afstand is relatief geworden

Heb je familie in Canada, Australië of Amerika? Dan heb je geluk dat we tegenwoordig internet hebben. Dankzij de sociale media is het gemakkelijk om contact te houden met andere mensen, en via Skype kan er gepraat worden met beeld. De afstanden zijn veel kleiner geworden en de kosten die dit met zich meebrengt, zijn veel lager dan de mogelijkheden om te reizen over deze afstanden. Hetzelfde geldt voor het vinden van nieuwe vrienden, of een date.

We betalen tegenwoordig minder

Waar je vroeger de kans had dat je een duur product kocht, om er een dag later achter te komen dat dit veel goedkoper had gekund op een andere plek, hebben we dat risico vandaag de dag nauwelijks meer. We kunnen online de prijzen vergelijken en weten daarmee altijd de beste deals binnen te halen. Het gevolg is dat we meer vergelijken dan ooit, en veel websites hebben hier op ingespeeld door zelf vergelijkers aan te bieden waardoor je direct de laagste prijs kunt vinden.

Overige voordelen

Uiteraard zijn er veel meer voordelen die het internet ons gebracht heeft, maar het punt is hier dat we niet meer goed in kunnen schatten welke voordelen het internet met zich meegebracht heeft. We zijn zo gewend geraakt aan het internet dat we de voordelen nauwelijks meer opmerken. Het is daarom verstandig om eens een stapje terug te zetten, en te beseffen wat we hebben, voordat we erover klagen dat een bepaalde website te langzaam inlaadt naar onze wens.