De geschiedenis van de gebruikers van het internet

Wanneer het gaat om de geschiedenis van het internet, dan is het interessant om de spiegel eens om te draaien. De ontwikkelingen van en op het internet zijn immers gemakkelijk terug te vinden, maar hoe heeft de gebruiker zich ontwikkeld? Dat verhaal is veel interessanter. Wat gebeurt er wanneer we de gebruikers van 1990 naast de gebruikers leggen anno nu, de mensen die nu dagelijks op het internet zitten? In een periode van 25 jaar is er bijzonder veel veranderd en dat is vooral goed te zien wanneer we de gebruikers met elkaar vergelijken. Want een grotere omslag was nauwelijks mogelijk geweest.

infographic_internetergernissen

De eerste gebruikers

De mensen die als eerste het internet gebruikten, gebruikten vooral de functies die rond de mail te gebruiken waren. Het internet was immers opgezet met communicatie als doelstelling. Langzaam kwamen er meer mogelijkheden, maar de drempel bleef ongewoon hoog. Om het internet te kunnen gebruiken, moest de computer minutenlang opstarten, en moest er ingebeld worden via een modem die via de telefoonlijn contact legde met één van de hosts. Was er maar één telefoonlijn aanwezig, dan betekende dit dat er niet gebeld kon worden op het moment dat het internet actief was. Mobiele telefoon waren er nog niet op dit moment, dus dit had zo zijn gevolgen. Overigens duurde het inladen van een website soms seconden, en soms minuten. Ontwikkelaars in Amerika hielden niet bepaald rekening met laadtijden.

Het zelf maken van een internetsite was een uitdaging. Er moest geprogrammeerd worden, wat vooral in HTML gebeurde. Lastige codes, met veel haakjes en tekens, en wanneer er ergens een klein foutje in de code stond, dan werkte de internetsite spontaan niet meer. Uploaden van een website deed je ’s nachts. Dit kon vele uren duren, maar ’s nachts waren er minder mensen online en kon het nog wel eens iets sneller gaan!

Hoe gaat het tegenwoordig?

Tegenwoordig is alles veranderd. Er is helemaal geen drempel meer voordat je gebruik kunt maken van het internet. We hebben een smartphone met alle mogelijkheden, en inloggen is nauwelijks nog noodzakelijk. We gebruiken de mail steeds minder, omdat we veel meer mogelijkheden hebben. Het internet wordt nu vooral gebruik voor de sociale media, de spelletjes die we willen spelen, en het winkelen op het internet. Ook wordt er veel vergeleken op het internet. We willen zoveel mogelijk informatie vergaren, maar aangezien iedereen een website kan maken, is het nog maar de vraag hoe betrouwbaar de informatie is.

Het maken van een website is tegenwoordig overigens de truc niet meer. Met Joomla, WordPress en andere programma’s heb je binnen een paar minuten een website staan. Het is lastiger om te zorgen dat de website gevonden wordt, omdat er miljoenen websites zijn. Het internet heeft geen drempel meer, en dit zorgt voor mogelijkheden, maar zorgt ook voor grote gevaren die ingeperkt moeten worden voordat kleinere kinderen gebruik kunnen maken van het wereldwijde web.

Binnen 25 jaar is het internet van een exclusieve mogelijkheid verworden tot een element waar we op elk moment van de dag gebruik willen kunnen maken.